Jos olet saanut renkaasesi naulan tai ruuvin voit paikata renkaan itsekin paikkaussarjan avulla. Kuvassa oleva viiden paikan sarja työkaluineen maksaa 5 – 10 euroa, ja se kannattaisi jokaisen ”tee itse miehen / naisen” hankkia takakonttiinsa. Hintaa yhdelle paikkaukselle tulee siis vähimmillään euron verran kun renkaan korjauksen hinta rengasliikkeessä on useampi kymppi. Näitä renkaanpaikkaussarjoja saa esimerkiksi Biltemasta ja Motonetista.
Tämä ohjeeni kirvoittaa varmasti paljon kommentteja, ovathan varsinkin rengasliikkeet sitä mieltä että tämä ns. kamelinpaska paikka on suorastaan hengenvaarallinen.Noh, tiedä häntä. Kyllä sitä monet liikkeet käyttävät ja itse olen kymmenkunta rengasta tällä paikannut. Aina ovat pitäneet ja hengissäkin olen. Jokainen tietysti on itse vastuussa tekemisistään. Kirjoitan nyt kuitenkin kiinnostuneille ohjeet omatoimiseen tubeless renkaan paikkaamiseen.
Alkutilannehan on usein tämä. Poista ensin ruuvi / naula / orapihlajanpiikki.
Työnnä / kierrä reikään vasemmanpuoleinen työkalu.
Ala rassata. Kannattaa hangata niin kauna että työkalu liikkuu kevyesti sisään ja ulos.
Laita kamelinpaska toiseen työkaluun. Levitä sekä siihen että reikään liimaa.
Työnnä reikään noin puoleenväliin (pitää oikeasti painaa) ja vedä pois. Paikka jäi toivottavasti reikään näin.
Leikkaa paikasta liiat pois.
Siinä se. Nyt joku voisi korjata mutta muistelen joskus paikanneeni menestyksellä myös ilman liimaa mutta ainakin tässä sarjassa sitä käskettiin laittamaan. Eikös tuo teoriassa pidä hyvin ilmankin. Toki kannattaa ilmaan muuta laittaa liimaa jos sitä vain on!
Ihan pätevä ja helppo juttu tehdä vaikka tien päällä, jos esim. ei halua pelastusrenkaan kanssa pitempää matkaa ajaa. Tuollainen setti löytyy itseltäkin autojen takakontista.
Lievällä varauksella kannattaa suhtautua varsinkin ns. halpamarkettien muutaman euron sarjoihin, joiden kanssa ongelmaksi voi tulla vulkanointinesteen kuivahtaminen paikkapötkylästä. Tuolloin paikka ei kiinnity kunnolla ja reikä voi jäädä vuotamaan. Eli sen vuoksi liimaa kannattaa ehdottomasti käyttää ja sitä hankkia sarjan mukana kulkemaan, vaikka sitä ei alunperin paikkasarjaan kuuluisikaan. Sama liima kuin esim. Tip Top -paikkarasioissa tulee mukana toimii mainiosti. Ilman liimaakin ihmisten ilmoille yleensä pääsee ja matka jatkuu, se kai näissä on-the-road-paikkauksissa pääasia onkin.
Kiitos kommentista. Hyvä että puheeksi paikkaus aineiden laadun ja liiman merkityksen. Tätä ohjetta varten tein paikkauksen juuri jollain parin euron hintaisella paikkasarjalla ja huomasin selvän eron siihen kun paikkasin viimeksi tositilanteessa renkaani kalliimmalla aineella. Kannattaa ehkä hieman satsata kun ostaa paikkausvälineet. JA MUISTAKAA SITTEN SE LIIMAKIN.
Kiitos vinkistä! Säästin juuri vaivan lähteä rengasta liikkeeseen kuskaamasta. Meni vartti värkätessä ja pysyi jopa kiinni koeajonkin!
Oleppa hyvä! Kyllä renkaan paikkaus itse kannattaa. Eikä pelkästään rahan säästön vaan myös ajan säästön takia.
kyllä on hyvä juttu!
karvan alle kakskymppiä maksoi työkalupaketti ja säästyi rahaa kun ei tarvi tasapainottaa rengasta. ja tietysti työn hinta kun sai itse tehtyä homman.
Muistakaa nyt edes tarkistaa renkaan kylki! Jos on tummunut tai hiertynyt, niin on yleensä pyörinyt sen verran tyhjänä, että tubeleskalvo saattaa olla rikki ja tätä ei ilman vanteelta poistoa näe. Saattaa mennä todella nopeastikkin käyttökelvottomaksi.
Millä se kamelinpaska pysyy työkalussa työntövaiheessa? Ja kun vetää vehkeen pois, niin eikös se paska ole edelleen kalussa kiinni, joten miten se jää sinne reikään eikä tule mukana pois?
Se tungetaan siihen työkalun koukkuun ja sitten kun sen on tunkenut sinne niin se tarttuu sen verran että kamelinpaska sujahtaa siitä koukusta pois 🙂
Se pysyy tuossa kuvassa olevassa ”meisselissä” hahlossa kiinni hahlon ansiosta, kun vedät ulos on hahlon kärjet auki leikatut ja ”aines” jää renkaaseen. Liima kannattaa laittaa aineen kylkiin sisään mennessä ja tilkitä ulos vedettyä. Leikkaa ulimääräinen pois vasta liiman kuivuttua TÄYDESSÄ 4-5Bar täytetyssä renkaassa. Tasaa kuivumisen ja leikkuun jälkeen paine.
Se koukku on auki niin että työntää voi mutta kun vetää niin työkalu irtoaa ja jättää kamelin esinahan sinne reikään.
Käännä työkalua neljänneskierros. Irrota neula varovaisesti. Tulpan pääosan tulee jäädä renkaaseen. Vain pieni osa tulpasta saa pistää ulos.
Jos klikkaat tuota työkalukuvaa suuremmaksi niin näet että tuon asetustyökalun kärki on hieman auki, eli on hieman sellainen ”pihtimäinen”.
Olen touhunnut renkaiden kanssa vuosikymmeniä ! Kamelinpaska toimii aina loistavasti, kunhan pidät huolen, että se on joustava, eikä kuiva. Jos liimaa ei ole saatavilla, niin kastele vaikka Dieselillä/polttoöljyllä, Bensalla tai vaikka crc:llä. Uskokaa tai älkää, mutta näin toimien olen paikannut lukemattomia renkaita, ja aina hyvällä menestyksellä
Unohdin putsata kalu työnnön jälkee. Nyt se on aivan paskassa!
se työntösysteemi on halki kärjestä jolloin pois vetäessä pääsee irti. tosin tos varres olis hyvä olla semmonen muovinen kiekko millä saa pidettyä vastaan ulos vetäes. ehdottoman tärkeää on laiton jälkeen leikata terävällä veitsellä ihan rengasta vasten ylimääräset palat pois. lähtee muuten ajan myötä irti.
4-tuntia sitten paikkasin irtopyörän elämäni ekan kerran ja ilmat oli renkaassa kun tallista läksin että homma näköjään toimii.
Kaveri ei saanu omaansa paikattua kun ei voimat riittäny painaa matoa reikään,varoen sitten muuteskin koska mullakin lipsui raspi kerran sormeen heh no tekevälle sattuu!
Pitääkin koettaa tuota liimakonstiakin joskus…
Työkalu jolla paikkapötkö työnnetään reikään on periaatteessa iso neula, mutta kärki ei ole umpinainen. Eli vedettäessä pois renkaasta paikkapötötkö pääseen työkalusta irti.
huh ,,kokeillaan nyt eka kertaa tälläistä tee se itse paikkaus systeemiä saapas nähdä mitä kenkä tekee ..eli mitä tästä tulee ,,porasimme ja paikka on sisällä ja liimaa myös ja tasoitamme kuivumisen jälkeen ….ja sitten vaan koeajolle ..jännittävää että onnistuimmeko vai ei …mutta täytyy antaa kuivua sen rauhassa …Poikamme kokeili tätä ja hän oli oikein tyytyväinen ..kaippa mekin onnistumme jos kerta hänkin…muistimme puhdistaa työkalut jälkeenpäin
Juuri 16.8.2017 kävin paikkausmassa 2. kerran rengasliikkeessä, edellinen noin 2005. Hinta 28 e. Aiemmin 60-70-80 luvulla paikkasin ite. Painoin renkaan sisään sillä puikolla pyöreää kumia. Alussa tietysti oli kahden kerran, mutta kun se lyhyt pää meni sisään oli yksi kumi ja työkalu, jolla painoin vanteen keskustaan asti!. Sitten työkalu ulos ja kumin katkaisu. En ole koskaan suurentanut/puhdistanut reikää, eihän puhdas ruuvi sitä mitenkään liikaa. Pelkään jos rassaan reikää suuremmaksi ja laittaa tuollaisen kahden kerran, jos se irtoaa, paine putoaa nopeasti.
Mulla on aina ollut pyöreää kumia, niin myös se kun liikkeessä laittoivat.
Nyt on kyllä tuollaista pari pakettia, toinen autossa, toinen tallin seinällä.
Kannattaa myös huomioida, autojen liikkumisturva ja vakuutukset korvaavat jos auton kumi on löysä, kun pitäis lähteä ajoon. Oli kysymyksessä oma autotalli, tai korpi taipaleen metsätie. Itsekin olen soittanut omaan pihaan, oman automerkkini liikkumisturvasta. Nyt en viitsinyt kun vuosi niin vähän ja oli aikaa.
Ps laitoin oman 18. vara sp. Toivottavasti ei ala tulemaan roskapostia, yhtään roskapostia ei ole tullut 6 vuoteen. Osaan kyllä antaa tehokkaasti ”palautteen” jos alan saamaan -mainos, tai siis roskapostia.