Reunastaan vääntyneen alumiinivanteen korjaaminen itse

Sain käsiini kaksi aika ikävästi reunoistaan vääntynyttä vannetta. Ikävästä näystä huolimatta itse vanne vaikutti suoralta ja piti vielä ilmankin sisällään. Vain vanteen reuna ja kuljettajan itsetunto olivat saaneet ikävän kolauksen tien reunassa vaanineelta kiveltä.

Päätin aivan yleisestä mielenkiinnosta ja toimituksellisessakin mielessä kokeilla kuinka onnistuisi vanteen korjaus kotikonstein. Ja kun sanoin kotikonstein tarkoitan sitä myös sanan varsinaisessa merkityksessä. Korjaustyö suoritettiin taivasalla ilman mitään erikoistyökaluja tai laitteita. Kyseessä oli todellakin vain testi, ei esimerkiksi tarkoitus säästää rahaa, tällä tavoin vaurioituneen vanteen korjauttaminen alan erikoisliikkeessä kun maksaa vain luokkaa 50€ ja jälkikin on silloin ihan toista luokkaa. Tällaisia vanteen korjauksia leipätyönään suorittaa ainakin Lappeenrantalainen L-Weld Oy.

Mutta nyt itse suoritukseen, viisi kuvaa kertonee enemmän kuin 5000 sanaa. Raimo”Höyry” Häyrisen mukaan 1001 sanaa muuten kertoo enemmän kuin yksi kuva mutta se ei liene tässä nyt oleellista.

Parin vaurioituneen kevytmetallivanteen korjaus kuvina

Tässä yläpuolella ovat siipeensä saaneet vanteet. Osuivat kauniina kesäisenä iltana terävään kiveen kylätien varressa.

 

Ensimmäisenä vääntynyt vanteen reuna piti palautettua suurinpiirtein entiseen muotoonsa.Valitsin instrumentiksi tähän työhön pienehkön moskan. Jalkaani sujautin kunnolliset turvajalkineet.

Ennen suurta tarkkuutta vaativaan takomistyöhön ryhtymistä annoin vanteelle lämpöä kuumailmapuhaltimella muokatakseni alumiiniseoksen molekyylirakennetta juuri halutunlaiseksi käsittelyä varten.

Hetkeä myöhemmin lopetin pelleilyn ja hakkasin äärimmäistä voimaa käyttäen vanteen reunan suoraksi.

Tästä välivaiheesta ei valitettavasti ole säilynyt kuva-aineistoa. Voin kuitenkin yrittää sanallisesti kuvailla moskalla hakkaamisen lopputulosta. Se oli hirveä.

 

Suureksi yllätyksekseni alumiinisen vanteen reunan hakkaaminen tällä pienellä lekalla oli saanut aikaan lukuisia syviä monttuja. En kuitenkaan antanut niiden masentaa vaan siirryin reippaasti seuraavaan työvaiheeseen. Tässä vaiheessa monelle ns. ammattimiehelle, kuten minä, herää kysymys eikö vanteen reuna revennyt tahi haljennut? No, pahemmin vaurioitunut vanne oli murtunut taitoskohdastaan jo onnettomuustilanteessa. Voidaan todeta ettei murtuma korjaantunut oikaisukäsittelyssä. Myös toisen vanteen reuna saatiin murtumaan.

Seuraava vaihe oli tietenkin pakkelointi. Korjausaineeksi valikoitu kemiallinen metalli koska sitä sattui olemaan käden ulottuvilla ja tuntuihan se muutenkin sopivalta tuotteelta metalliseen vanteeseen. Kemiallista metallia leviteltiin moskakäsiteltyihin vanteisiin reilulla kädellä ja annettiin jämiä.

Lopuksi suoritettiin hionta ensin lamellilaikalla ja siitä käsihiontana eri karkeusasteista toiseen siirtyen.

Lopputulos on täysin riippuvainen siitä kuinka hyvän maalin satut löytämään. Itse vedin päälle ihan tavallista vannehopeaa ja lakkaa, niitä kun löytyi ”heti hyllystä”. Korjattu kohta erottuu räikeästi mutta vain epäsopivan maalin takia. Toisella sävyllä ei korjausta ainakaan ensisilmäyksellä huomaisi esimerkiksi auton seistessä parkkipaikalla. Täytyy joskus metsästää jostain sopivampaa maalia, saa antaa vinkkejä.

 

 

 

 

Yhteenveto vääntyneen vanteen korjauksesta itse

Jos edellä kuvatun operaation suorittaisi huolellinen ja järkevä ihminen voisi lopputuloskin olla jopa loistava. Nyt korjaustyö suoritettiin koemielessä asenteella että perkeles äkkiäkös nyt pari vannetta korjaa. Ja eihän siinä tosiaan kauan mennyt, noin tunti josta suurin osa pakkelien ja maalien kuivumista odotellessa. Kuten edellä totesin niin hion vielä joskus korjatun kohdan uusiksi ja kokeilen toista värisävyä.

Jos joku laskeskelee korjaustyön mielekkyyttä euroissa niin tehdään pieni laskelma. Itse korjaustyö olisi maksanut liikkeessä vähintäänkin 50€ / vanne eli yhteensä 100€. Lisäksi minun olisi (ainakin tämän liikkeen tapauksessa) pitänyt otattaa etukäteen kumit pois vanteilta. Ja korjauksen jälkeen ne olisi pitänyt tietysti saada takaisinkin. Sanotaan että nämä rengastyöt olisivat kustantaneet 40€ jos ei pääse tutunkauppaa tekemään. Näiden lisäksi tulee vielä vanteiden rahti molempiin suuntiin, korjaava liike kun on toisella paikkakunnalla. Heitetään tähän sellainen yhteensä 80€, hinta on sitä luokkaa matkahuollolla tai vaikka veisi vanteet itse. Olemme päätyneet yhteislaskun tulokseen 220 euroa. Tämän päälle tulee vielä maalauskulut joiden suuruudesta minulla ei ole mitään hajua.

JOS vanteessa on vain kosmeettinen haitta, ja voi olla varma sen suoruudesta, saattaa itse korjaamisessa olla jotain järkeä. Jos taas vanne kaipaa oikaisua / tarkastusta / tasapainotusta on parempi jättää työ alan liikkeelle.

2 Comments

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *